Sestanek o ukrepanju ob najdbi karantenskega škodljivega organizma v slovenskih gozdovih

V petek, 4. septembra 2020, je v okviru projekta CRP V4-1823 v prostorih Gozdarskega inštituta Slovenije potekalo srečanje na temo odzivanja ob najdbi karantenskega škodljivega organizma (KŠO) v slovenskih gozdovih. Srečanja se je skupaj udeležilo 18 predstavnikov iz Direktorata za gozdarstvo in lovstvo (MKGP), Sektorja za zdravje rastlin in rastlinski semenski material (UVHVVR, MKGP), Gozdarske inšpekcije (IRSKGLR, MKGP), Fitosanitarne inšpekcije (UVHVVR, MKGP), Zavoda za gozdove Slovenije in Gozdarskega inštituta Slovenije.

Namen sestanka je bila razjasnitev izbranih vprašanj in dilem, s katerimi se soočamo pri načrtovanju predlogov hitrega ukrepanja v primeru najdbe karantenskih škodljivih organizmov v slovenskih gozdovih. Tekom srečanja smo na predstavili rezultate ankete o mnenjih gozdarske strokovne javnosti glede karantenskih škodljivih organizmov in ukrepov ter pripravili hiter pregled dokumentov in zakonodaje, ki urejajo področje KŠO. Sledila je predstavitev objekta simulacijske vaje, stroškov in potencialnih problemov, ki nastanejo ob izvedbi izkoreninjenja KŠO v gozdovih. Na koncu smo razpravljali o odgovornosti posameznih inštitucij/organov v primeru najdbe karantenskih organizmov v Sloveniji in pristojnosti izdaje odločb za posek napadenih ali okuženih dreves v gozdu.

Sestanek je močno vzpodbudil dialog med pristojnimi inštitucijami/organi, ki obravnavajo ukrepanje ob najdbi karantenskega škodljivega organizma v gozdovih in izpostavil nejasnosti, ki zahtevajo potrebne uskladitve, da bomo pri varovanju gozdov pred karantenskimi škodljivimi organizmi hitri in učinkoviti.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja