1. okrogla miza v okviru projekta CRP “Razvoj organizacijske in tehnične podpore za učinkovito ukrepanje ob izbruhu gozdu škodljivih organizmov”

V torek, 19. februarja 2019, smo organizirali 1. okroglo mizo v okviru projekta CRP “Razvoj organizacijske in tehnične podpore za učinkovito ukrepanje ob izbruhu gozdu škodljivih organizmov”. Okrogla miza je potekala na Gozdarskem inštitutu Slovenije, udeležili so se je predstavniki Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (Direktorat za gozdarstvo), Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, Biotehniške fakultete, Oddelka za gozdarstvo in Zavoda za gozdove Slovenije ter Gozdarskega inštituta Slovenije.

Z vnosom tujerodnih organizmov, škodljivih za gozd in druge lesnate rastline, lahko ogrozimo naše gozdove. Pripravljenost držav na možne izbruhe škodljivih tujerodnih organizmov se kaže v proaktivni politiki, ki zajema med drugim celovit nadzor na mejah, izvajanje programov preiskav, pripravljenih komunikacijskih strategijah in načrtih ukrepanja ob morebitnem pojavu škodljivega organizma. Na okrogli mizi smo predstavili projekt CRP V4-1823 skupaj z izzivi na področju zdravstvenega varstva gozdov ter identificirali ključne ukrepe ob najdbi karantenskih škodljivih organizmov.

 

Program srečanja:

9.00 Uvod
9.15 Zdravstveno varstvo rastlin v gozdarstvu
9.45 Predstavitev projekta in dosedanjega dela
10.00 Odmor
10.30 Primer ukrepanja ob izbruhu / pojavu KŠO
10.45 Aplikacija WoodChainManager in implementacija v pripravo ukrepov
11.00 Razprava
12.00 Zaključek

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja